Ebook Teknik Baca Cepat & Right Brain Flashcard Alphabet Set

Kemahiran Generasi Baru di Alaf Baru

 

 

‘Reticular Activating System’ adalah sistem otak yang bekerja setelah kita memberi `pengenalan’ kepadanya. Contohnya, jika kita baru membeli sebuah kereta proton yang terbaru dengan warna terkini. Baru saja kita pandu keluar dari kedai proton! Dalam perjalanan balik ke rumah, kita lihat rupanya sudah ramai orang yang memiliki model baru yang kita pakai itu.

Begitu juga dengan baca cepat ini. Kita memperkenalkan idea dan konsep kepada otak kita, kemudian kita akan lihat setiap kali kita memegang buku, kita akan mencuba serba sedikit kemahiran baharu kita iaitu membaca cepat hingga satu hari kemahiran itu semakin itu semakin meningkat.

Lebih awal seseorang itu belajar membaca cepat, lebih bagus. Jika kanak-kanak ditanya, adakah mereka minat dengan video games. 9 dari 10 orang kanak-kanak menjawab ya. Tetapi bila ditanya adakah mereka suka membaca, mereka menjawab.. tidak.


Kenapa? Kerana video games menggalakkan kelajuan. Laju. Bila membaca, dengan cara diajar kepada mereka dahulu, mereka membaca perlahan. Ceritakan pada mereka, jika kita mendengar cerita yang perlahan, contohnya Paaaada suatuuuuu hariiiii, tentu membosankan jugakan? Lebih cepat membaca, lebih bertambah minat seseorang untuk membaca.

Jika kanak-kanak diajar awal tentang kaedah ini, kebanyakkan mereka akan mampu melakukan speed read pada umur 14 tahun. Menurut US Labor Department , ahli perniagaan yang membaca 7 buku perniagaan/pemasaran setahun, mempunyai pendapatan 230% lebih banyak dari merea yang membaca 1 buku sahaja setahun

Prebiu Mukasurat dalam Ebook Teknik Cepat Baca

Mukasurat 3 & 4
Mukasurat 7 & 8
Mukasurat 9 & 10

Set Latihan Right Brain Flashcard

 

 

Ebook Teknik Cepat Baca ini ini juga ada disertakan  dengan Flashcard ABC dalam bentuk pdf untuk melatih otak kanan dengan ingatan fotografi (photographic memory). Ia memperkenalkan konsep lebih memerhati maklumat sekeliling dengan lebih terperinci. Sesuai untuk latihan orang dewasa dan kanak-kanak. 

Ebook Teknik Baca Cepat & Right Brain Flashcard Alphabet Set.

Dapatkan Ebook ini dengan harga RM40