Adakah Anda Mahu Anak Anda Hebat dan Cepat dalam Pengiraan Nombor?

Kaedah yang digunapakai oleh Masyarakat Cina sejak zaman dahulu lagi iaitu Kaedah Mental Arithmetic.

Siapa sesuai muat turun ebook ini?

  • Ibu Bapa (Yang langsung tidak pernah tahu apa itu mental arithemetik)

  • Guru yang ingin mempelajari ilmu mental arithmetik untuk diajar pada anak-anak murid seawal umur 3 tahun.

  • Kerana ia bakal membantu mereka mempelajari dan mampu mengajar anak sendiri di rumah.

  • Mereka yang boleh belajar cuma melalui ebook dan 3 video tutorial ringkas. 
    (Untuk mereka yang memilih kursus lengkap, boleh ke Kursus Video Tutorial Online Mental Arithmetic)

 

Tidak mustahil untuk anak usia belum masuk tadika sudah boleh mengira ratusan dan ribuan hanya dengan membayangkan kiraannya sahaja

 

Untuk mencapai tahap Mental Airthmetic, mengikut pengalaman saya, ia memerlukan sekurang-kurangnya 2 tahun jika sesi kita mengajar mereka adalah seminggu sekali secara konsisten. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada kanak-kanak tersebut. Jika anda mepunyai masa yang lapang dan boleh melakukannya lebih dari sekali, ia adalah lebih baik. 

Adalah amat digalakkan untuk mereka yang belum lagi belajar mengira dengan jari untuk mepelajari teknik (umur 4 tahun) ini. 

Diharap ibubapa yang membuat keputusan untuk mengajarkan anak dengan cara ini dapat terus mengajar mereka ke tahap Mental Arithmetic kerana jika ianya setengah jalan, bermakna mereka masih bergantung kepada abacus. Bergantung kepada abacus, bermaksud mereka belum lagi menguasai kemahiran yang boleh membantu mereka dalam pelajaran matematik di sekolah. Ia juga bermaksud, otak kanan (yang mengawal imaginasi) masih belum dilatih secara maksima. 

Mereka yang telah mencapai tahap Mental Arithmetic, bila disebut sebarang nombor, mereka akan membayangkan manik nombor tersebut di minda mereka. Bila di minta menolak atau mencampur, minda mereka akan menolak keatas atau kebawah manik tersebut.untuk mendapat jawapan. Ini adalah kemahiran imaginasi yang dimiliki oleh otak kanan.

Ebook ini juga disertakan 3 video tutorial bagi mereka yang tidak ada asas

Dapatkan Ebook ini dengan harga
RM50

Ebook ini mempunyai latihan2 yang diperlukan untuk orang dewasa mudah memahaminya. Untuk anak-anak yang belum mengenal nombor, ebook ini agak advance. Untuk mereka, saya cadangkan dengan 48-weeks Mental Arithmetic Worksheet. Ia sangat sesuai untuk tadika dan pra sekolah.  Boleh klik untuk lebih info.